Yaşlılık Psikolojisi
Yaşlılık nedir öncelikle bunu bilmeliyiz. Yaşlılık, insanın doğumundan ölümüne kadar olan süreç den geçer bunu sıralayacak olur isek çocukluk, ergenlik, gençlik, orta yaşlılık ve yaşlılık sıralayabileceğimiz aşamalardan sonuncusu olur. Yaşlılık 65 yaş ve üzeri olarak kabul edilir. İnsanın yaşlılığında nasıl bireyler olacağı; yaşadığı coğrafyaya, kalıtsal özelliklere, yaşama biçimine, geçirilen hastalıklara bağlı olarak değişir. Genel olarak 65 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkan bu psikoloji yalnız kalmaktan ve ölüm korkusundan içerir. Uzmanlar, bu dönemde sosyalleşmeyi öneriyor. Bu işin Uzmanları, “Huzurevi içerisinde yaşlıların hayat kalitesini arttırmaya çalışırken bireyler, yaşlılık psikolojisi derdinden uzaklaşıyor” şeklinde tavsiyelerde bulunuyor.
Yaşlılık psikolojisine girmek
Yaşlılık Psikolojisine Giren Bireyleri Nasıl Anlarız?
Yaşlılık psikolojisi kavramına göre bakacak olursak yaşlılık dönemi öncesinde bulundukları psikolojiden farklı olduğunu anlayabiliriz. Alınganlık seviyeleri artış göstermektedir. Normal zamanlar sinirlenmeyecekleri şeylere bir anda parlayabilirler. Tabi ki bunların tam tersi olarak oldukça sessiz ve sakin bireylere dönüşebilirler. Bunama söz konusu olabilir bunu anlamak için onların hafızalarını zorlamalısınız olası bir bunama ihtimalinde hemen bir doktora başvurmalısınız. Hareketsiz bir yaşam sürme isteğinde bulunabilirler yada bunun tam aksine kendilerine hala genç sanarak her şeyin tadını çıkarmaya çalışırlar. Onları mutlu tutmaya çalışmalısınız.
Yaşlılık Psikolojisine Yakalanmaları İçin Neler Yapılır?
Yaşlılık dönemi oldukça zorlu bir süreçtir. Bireylerin yaşlılık psikolojisine yakalanmamaları için en büyük sorumluluk var ise evlatlarına yok ise yakın çevresine düşer. Yaşlı bireyler kurt kocayınca tilkinin maskarası olurmuş şeklinde düşünürler bu yüzden onlarla iletişim kurarken oldukça dikkatli olmalısınız. Onlarla dalga geçmemeye özen gösteriniz. Onların sosyalleşmeleri için elinizden geleni yapın eğer boş vakitleriniz çok ise onlarla vakit geçirin. Yaşlı bireyler fazlaca konuşmak isterler kendilerini yalnız hissettikleri için bunu yaparlar. Konuşmalarına engel olmayın. Hafıza kayıplarından kaçınmak için onlara eski anılarını hatırlatın yazılar yazdırın, bulmacalar çözdürün, yeni şeyler öğretmeye çalışın. Aktif bir yaşam içerisinde olmalarını sağlayın, yaşlılık bütün gün ev içerisinde oturmak ve yatmak değildir. Emekli olmaları sürekli ev aktivitelerinde olmaları anlamına gelmez yeni yerler keşfetmeye ve yeni insanlar ile tanışmaya teşvik ediniz. Sağlık sorunları var ise daha fazla dikkatli olun. Unutmayın ki tüm hastalıkların ilacı mutluluktur.
Valla bu yazıyı okuduktan sonra yaşlanınca nasıl bir psikolojide olucam ben bile bilmiyorum.