Fatih Tecrübeli
Evde tavşan beslemek
Evde tavşan beslemek istiyorum fakat bakımı zor mu? Evde tavşan beslemenin zararları var mı? Evde tavşan beslemenin püf noktaları var mı? ve son olarak evde hangi tavşan türleri besleyebilirim, özel bir tür mü tercih etmeliyim yoksa bu petshoplar’da satılan tavşan türleri alabilir miyim?
Paylaş
Evde tavşan beslemek eğlenceli bir seçenek bence. Yumuşacık oluyorlar ve çok tatlılar. Yalnız eğer tavşan besleyecekseniz asla bir kutu içinde beslemeyin.
Evde tavşan beslerken bir geceliğine başka yerde kalmıştık ve döndüğümde tavşanımı kutunun içerisinde bulamamıştım. Kutuyu kemirip dışarı çıkmıştı ve her yeri pisletmişti.
Tavşan maması olarak kuru mama almıştım, onun dışında sebze meyve veriyordum bol bol. Tavşanlar su içmez diyorlar ama tavşanlar su içer, mutlaka yuvasında suluk olması gerekiyor.
Evde Tavşan Beslemek
Evde tavşan beslemek, tıpkı bir çocuk büyütmek gibidir aslında. Sürekli ilgi beklerler, ürkütülmek, korkmak istemezler. Tavşanlar yuvalarının son derece güveni olmasını isterler. Başlangıçta tavşan beslemek için alıp eve götürdüğünüzde sizden ürkecek ve çekinecektir, fakat kısa sürede yuvayı ve etrafını keşfedip ortama uyum sağlayan canlılardır.
Evde tavşan beslemek için öncelikle alır kutuda beslerim canım ne olacak derseniz yanılıyorsunuz. Tavşanlar son derece hiperaktif ve yerinde durmayan canlılardır, kutuyu yırtar ve evinizde girmedik köşe bırakmazlar benden demesi.
Tavşan beslemek için ilk önce bir tel yuva satın almalısınız ki kemirip yuvadan çıkamasın. Kafes içerisinde yine ufak kapalı bir alan yapabilirsiniz, çünkü bazen öyle ortamlarda bulunup daha güvenli hissedebiliyorlar. Tavşan yuvası içerisinde mutlaka su ve yemek bulundurmalısınız.
Evde tavşan beslerken onu sürekli elinize almak ve zorla dışarıya çıkarmak gibi eylemlerde bulunmayınız. Eğer dışarıya çıkartmak istiyorsanız da ona biraz yiyecek uzatıp o şekilde dışarıya çıkmasını rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
Bol bol yeşillik, kuru gıdalar ve havuç gibi mamalar verebilirsiniz. Fakat yavru tavşanlara çok fazla yeşillik verilmesi iyi bir durum değildir. Çünkü yavru tavşan çok fazla yeşillik tüketirse ishal olma ihtimali yükselecektir. O yüzden yeşilliği yanı sıra kuru gıdalar da verebilirsiniz.
Evde tavşan beslemek uzun yolculuklarda tehlikeli bir hal yaratabilir. Çünkü tavşanlar alıştıkları ortamın değişmesinden pek hoşlanmazlar, korkuya kapılabilirler.
Evde tavşan beslemek, onu tümüyle doğadan gizlemek gibi bir düşünceniz varsa onu aklınızdan silin, haftada bir gün dahi olsa tavşanlar dışarıya çıkmak ister. Uzun süre kapalı alanda kalmak istemezler, haftada bir olsa bile onu dışarıya çıkarıp serbest bırakmalısınız.
Tavşanlarda pire belirtileri genellikle yuvalarının temizlenmemesinden ortaya çıkan problemlerdir. Pire belirtisi olan tavşanınızı mutlaka veterinere götürmelisiniz, kedi ve köpek için pire ilaçlarını tavşanınızda asla denememelisiniz. Son derece zararlı bir deneyim olur.
Tavşanda pire kontrolü siz de yapabilirsiniz. Özellikle karın ve kulak arkası gibi bölgelerde pireler olabilir bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz. Pire tedavisi için genellikle damla ilaçlar verirler, bu damla tedavisi birkaç ay yapılmasında fayda vardır.
Evde tavşan beslemenin zararları yoktur, özellikle evde tavşan beslemek hem çocuklarınız var ise onlar için eğlenceli bir canlı arkadaş edinmiş olmalarını, hem de hayvanları sevmelerini sağlayabilirsiniz.
Evde tavşan beslemek uğursuzluk getirmez, aklınızda evde tavşan beslemenin zararlı ve uğursuzluk getireceği düşüncesi varsa bu konuya da değinmiş olalım, içiniz rahat bir şekilde evde tavşan besleyebilirsiniz.
Tavşanlar eğlenceli canlılardır, onlar size alıştıktan sonra adeta çılgınlar gibi sizinle eğlenebilir ve eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Evde beslenebilecek evcil hayvanlar hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, paylaştığımız bir blog içeriğinden detaylı bilgileri edinebilirsiniz.