Diyet yapmak
Diyet Yapmak İçin Öneri
Diyet yapmak hemen hemen her insanın kilo aldığı zaman, zayıflama yöntemleri aramak için internetten aradığı cümle haline gelmiştir. Bir diyetisyene gitmek yerine, internet tarayıcımızdan çeşitli diyetisyenlerin paylaştığı diyet listelerini incelemeye başlarız, fakat öylesine ağır diyet çeşitleri paylaşılmıştır ki bu diyetleri denerken adeta açlıktan bayılma derecesine gelebiliriz. Sizin için diyet yapmayı basitleştirecek ve yemek yemeyi kesmeden nasıl zayıflayabileceğinizi anlatacağım.
Öncelikle diyet yapmak için diyet programı ile birlikte kendimizi, artık zayıflayacağım yönünde şartlandırmalıyız. Aksi taktirde çok yemek yeme alışkanlığımıza devam ederek, zayıflamanın daha da zorlaşmasına sebep olabiliriz. Bir diyetisyen olarak, zayıflama yolları arayan insanlara ilk önerim; Sağlıklı beslenmek, en iyi zayıflama yöntemidir. Zayıflamak için doğru beslenmeden şaşmamalısınız! Diyet yapmayı kendinize şartlandırın ve asla pas etmeyin, zorla bir diyete uyamazsınız. Şimdi gelelim diyet listesine.
Yemek yeme süresi
Diyet programı konusunda en önemli etkenlerden birisi yemek yeme süresidir. Kendinize belirli bir dakika ayarlayarak örneğin 15 dakika, 15 dakika boyunca ne kadar sürede yemek yediğinizi izleyin. Bu diğer diyet çeşitleri olman zayıflamanıza etki edecek en iyi alışkanlıklardan biridir. 15 dakika boyunca yediğiniz yemekleri, hem tat konusunda hem de küçük porsiyonlar şeklinde keyifli bir yemek yeme süresi belirlemiş olursunuz.
Uyku düzeni
Bir üniversitede yapılan araştırmaya göre, gece boyunca uyuduğunuz süreye 1 saat eklerseniz yılda 14 kilo verebileceğiniz anlamına geliyor. Geceleri ufak da olsa atıştıracağınız besinleri sindirmeniz zorlaşacaktır. Kendinize bir uyku düzeni belirlemeli ve zayıflama yollarında bir adım daha atın. Uyumadan önce de zayıflama çayı olan yeşil çay tüketerek, vücudunuzun uyurken kalori yakma işlemine devam etmesini sağlarsınız. Ayrıca çay içerisinde bulundurduğu flavonoidler sayesinde çok iyi bir antioksidandır. Bu antioksidan, stresi azaltmanız konusunda size yardımcı olur.
Sebze ve meyve tüketmek
Öğünlerinizi düzene sokarken mutlaka bir öğününüzü sebze veya meyve yemeye kendinizi alıştırın. Çok fazla sebze tüketmeyen birisi olabilirsiniz, ilk başlarda bu durum size zor gelse de bir müddet sonra sebze yemenin vücudunuzu ne kadar hafiflettiğini göreceksiniz. Özellikle akşam yemeğinizi sebzeye yemekle şartlandırın, hafif bir gece geçireceksiniz. Her akşam düzenli olarak diyet salata yemeye özen göstermelisiniz.
Diyet salata tarifi
Diyet salata, özellikle akşam yemeği yerini alacak hafif salatadır. Diyet salata yapmak oldukça basittir. Ayrıca diyet yemekleri için önerdiğimiz etkili bir diye yemeğidir.
Diyet salata tarifi
- 8 adet çilek
- 7 adet cherry domates
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 3 adet kuru kayısı
- İsteğe bağlı tavuk göğsü
Diyet salata yapılışı
- 1 kase içerisinde, zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini güzelce karıştırın
- Çileklerin yeşil kısımlarını çıkartıkran sonra 4 parça olacak şekilde bölün
- Kuru kayısıları da güzelec eşit parçalara bölün
- İsteğe bağlı tavuk göğsünüzü haşlayın
- Son olarak geniş bir kabın içerisine çilekleri, domatesleri, kayısıları koyun ve en son olarak hazırladığınız limon sulu sosunuzu ekleyin.
Çorba içmeye özen gösterin
Öğünlerinizde yağ ve kalori oranı yüksek çorba tariflerinden kaçınarak, mutlaka çorba içmeye özen gösterin. Çorbayla başladığınız bir öğünde, doygunluk hissiyatı daha erken olacaktır ve yemek yeme, açlık hissi azalacaktır. Çorbanın ardından ise diyet salatası yiyerek diğer yiyeceğiniz yemeklere doygunluk hissi ile başlayacaksınız. Daha fazla açlık hissi olmayacak, siz de farkı göreceksiniz.
Tahıl ürünlerini daha fazla tüketin
Bulgur pilavı diyet yapmak için en iyi karbonhidrat kaynaklarından birisidir. kilo aldırmaz, normal pirinçe oranla daha az karbonhidrat bulunduran bulguru tüketebilirsiniz. Arpa, yulaf ve tam buğday gibi tahıllı ürünler kilo vermenize yardımcı olacaktır. Unutmayın, normal ekmekler ve normal pirinçe oranla kolesterolünüzü de tahıl ürünleri tüketerek sağlıklı düzeyde tutacaksınız.
Makarna tüketimi
Makarna yemeyi çok sevip makarnadan asla vazgeçmem diyorsanız, kremalı sos veya bol sos kullanıyorsanız onlar yerine daha az yağlı domates sosları deneyebilirsiniz.
Normal Ekmeği Azaltın
Gün içerisinde tükettiğiniz unlu mamulleri, ekmeği azaltın. Kahvaltıda, öğlen yemeğinde yediğiniz normal ekmeği bir dilim eksilterek yemeye gayret gösterin. Sadece ekmekle yumurta yiyen çoğu insan, diğer çeşitleri yemediği için daha fazla ekmek yediklerini görebilirler. Eğer düzenli bir şekilde, örneğin: 4 adet zeytin, 4 dilim domater, 4 dilim salata, bal, kaymak, peynir gibi çeşitlerden tüketirse daha çabuk doyduğunu hissedecektir, diyet kahvaltı içerisinde bunları denemenizde fayda var.
Kendinize hedef koyun
Gün içerisinde en çok kullandığınız odada bir tartı bulundurun. Bu sizi motivasyon konusunda da etkili kılacaktır. Her tartıyı incelediğinizde, yemek yeme hissinizi durduracaksınız, aklınıza zayıflama hedefinize ve diyet yapma isteğinizi daha da benimsemiş olacaksınız.
Vücudunuza olmayan, giyinirken zorlandığınız elbise veya kıyafetleri başucunuzdan ihmal etmeyin. Her hafta sonu onu deneyerek aradaki farkı görebileceksiniz. Hırslanın ve hırsınızdan vazgeçmeyin.
İçecek bardaklarınızı küçültün
Soda, meyve suyu gibi içeceklerinizi büyük bardaklar yerin, kısa ve geniş bardaklarla tükettiğiniz zaman %20 oranında daha az kalori tüketmiş olursunuz.
Gün içerisinde bol bol su tüketin. Bol su tüketmek sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacak en önemli içecek kaynağıdır. Bir insanın gün içerisinde tüketeceği önerilen su miktarı 1,5 litredir.
Yürüyüş yapın
Gün içerisinde kalori yakmanın ve zayıflamanın en iyi yöntemlerinden birisi yürüş yapmaktır. Kendinize bir yürüyüş hedefi belirleyin. Günde en az 15 dakika yürüyeceğim diye şartlandırın. Eğer yürürken tek başınıza sıkılacağınızı düşünüyorsanız kendinize bir diyet yapmak isteyen, diyet arkadaşı edinin. Böylelikle konuşarak yürüdüğünüz zaman, yorulma hissinizi de unutacak ve daha fazla yürüyüş yapmış olacaksınız.
Aklınıza takılan soruları bana sorabilirsiniz.
Çok yararlı bir paylaşım olmuş hocam. Tavsiyeleriniz ile diyet yapmak isteyenlere iyi bir motivasyon olmuş.
Başarılı bir paylaşım olmuş. Diyet yapmak isteyenler mutlaka okumalı bence, faydalı diyet bilgilerini burada bulabilirsiniz.
Merhaba hocam, öncelikle diyet yapmak adına çok güzel bir paylaşımda bulunmuşsunuz teşekkür ederim. Size bir sorum olacak, ben spor yapmak istiyorum ve kilom boyuma oranla az olduğu söyleniyor.
Boy: 177
Kilo: 65
Spora başlarsam daha fazla kilo verir miyim? vücudumda zayıflama olur mu? ben hem kilo almak istiyorum hem de bu kiloyu kasa çevirmek istiyorum, spor yaparak kilo almak mümkün mü? yorumlarsanız sevinirim.
Öncelikle merhaba, sorunuz aslında bir vücut geliştirme eğitmeni ile ilgili fakat şöyle söylemeliyim ki spor yapmak bir insanı aslında zayıflatmaz. Vücudumuzda bulunan fazla yağları eritmemizi ve bu yağları kasa çevirmemizi sağlar. Spor yapmak sabır gerektiren ve uzun bir süreçtir. Eğer düzenli olarak spor yaparsanız, kendinize özgün bir spor eğitmeni ile yemek yeme programı yaparak, kilo kaybetmeden spor yapabileceğinizi görebilirsiniz.
Kilonuz, boyunuza oranla ideal bir kilo. Birkaç kilo daha alabilirsiniz. Bir diyetisyen olarak spor yapmanızın vücudunuzda kilo kaybına yol açacağını düşünmüyorum. Spor yaparken aldığınız protein, karbonhidrat oranınızı iyi sağlayarak, kilo kaybetmek yerine vücudunuzda bulunan yağları kasa çevirme işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız. Düzenli beslenmeden şaşmayın ve spor yapmaktan kaçınmayın.
Merhaba diyetisyen hocam. Öncelikle paylaşımınız gerçekten çok güzel olmuş, zayıflamak ve diyet yapmak isteyen kişiler için motive edici bir yazı. Peki 1 gün içerisinde diyet çeşitlerini ve öğünlerimizde neler yemeliyiz bununla ilgili bir diyet listesi hazırlar mısınız? örneğin diyet kahvaltısı, diyet akşam yemeği, diyet atıştırması, diyet ara öğün gibi. Şimdiden teşekkür ederim.