kasimkilic Uzman
Davranış Bozuklukları Nasıl Geçer?
Çocuklarda genel itibari ile davranış bozukluğu görülebiliyor, fakat bazı çocuklar gerçekten çok yaramaz oluyor ve yerinde duramıyorlar, sürekli bir şeylere sataşıp huzursuzluk çıkarıyorlar. Çocuklarda davranış bozukluğu nedir? nasıl geçer?
Paylaş
Davranış Bozukluğu Nasıl Geçer?
Huysuz, kavgacı ve saldırgan bir çocuğunuz varsa; Çocuklarda davranış bozuklukları genel itibarı ile sıfır ila altı yaş arasında görülür. Huysuz olmaları bunun en belirgin emaresidir. Peki davranış bozukluğu nedir? Davranış bozukluğunu, aile içi şiddet ile yaşanan sorunlar tetikler. Gelişim çağındaki çocuklarda bu problem daha çok rastlanır. Aile içerisinde birbirine şiddet gösteren bireyleri bulunması bu durumu tetikleyen faktörler arasındadır. Sebep olarak sadece aile içi şiddet gösterilmesi doğru olmayacaktır.
Yerinde Duramayan Bir Çocuk
Davranış bozuklukları üstünde duran uzmanlar, tedavisi için anne ve babalar ile uzun süreli bir çalışma yapar. Yerinde duramayan çocuklarda özellikle görülen davranış bozuklukları, ebeveynlerin hatalı tutum ve davranışları ile artış gösterir. Ergen çağlarında kendini ifade etmede yaşanan sıkıntılar şeklinde kendini gösterir. Öfke nöbetleri ile kendini belli eder. Dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılamaması ileri zamanlarda muhakkak kendisini gösterecektir.
Davranış bozuklukları olan çocukları ebeveynlerin takip etmesi gerekir. Anne ve babaların çok daha dikkatli olmaları icap etmektedir. Davranış bozuklukları olan çocuklar hem kavgacı olur, hem de sıklıkla öfkelenirler. Bu iki duygu yoğunluğu davranış bozukluklarının en temel belirtilerindendir. Bazı durumlarda uzman yardımına ihtiyaç bulunmaktadır.
Davranış Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Davranış bozukluklarının tespiti için birkaç yöntem vardır. Yapılacak hem tetkik hem de testler sayesinde durum ortaya koyulabilir. Sıfır ila altı yaş gurubu için edilen tavsiye, okul rehber öğretmen ya da uzman ile temas kurmaktır. Peşinden de bir pedagog ile çocuk psikiyatristi ile irtibata geçilmelidir. Ebeveynlerin kendi yöntemlerinin yanı sıra uzman personelden yardım almaları sürecin olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Davranış Bozukluğu Tedavisi
Davranış bozuklukları yaşayan bir çocukta oluşan öfke patlamasına müdahalede bulunmamak gerekir. Müdahale duygularını daha da tetikler. Yapılacak şey, kesinlikle çocuğun dışardan takip edilmesi ve gözlemlenmesi gerekir. Varsa diğer çocukların güvenliği temin edilmelidir. Ne uyarmak ne tehdit etmek ve ne de müdahale etmek bu durumda fayda getirmemektedir. Zira bunlar öfke patlamasına neden olmaktadır..
Gebelik esnasında annenin yaşadığı stresler de bebekte davranış bozuklukları oluşmasına neden olan bir başka etkendir. Anne babanın yaşadığı öfkelenme, gergin haller ile mutsuzluk girdabı, anne karnındaki bebeği doğrudan etkilemektedir.