mecnun Yeni
Çömlekçilik Nedir? Nasıl Yapılır?
Merhaba, çömlekçilik sanatı hakkında bilgi almak istiyorum da çömlekçilik nedir? çömlekçilik nasıl yapılır? topraktan çömlek yapımı zor mu? günlerdir bunun hakkında bilgi arıyorum ama artık çok eski bir meslek olduğu için pek yapan yok sanırım. Hobi olarak çömlekçilik yapmak için yardımınıza ihtiyacım var, nasıl yapılır?
Paylaş
Çömlekçilik Nedir? Nasıl Yapılır? Püf Noktası Nedir?
Çömlekçilik, su ve toprak ile yapılan bir sanat dalıdır diyebiliriz. Günümüzde pek rastlanmasa da son dönemlerde oldukça rağbet gören bir meslek haline gelmiştir. Belirli kalıplar kullanılarak yapılan eserler hem süs eşyası olarak hem de gelir amaçlı kullanılmaktadır. Genellikle turizm bölgelerinde çömlek ürünlerine rast gelmeniz mümkündür. Sizlere bu yazımızda Çömlekçilik Nedir? Nasıl Yapılır? ve Püf Noktaları Nelerdir? Sorularını cevaplandırmaya çalışacağız.
Yaşamın yoğun stresinden kurtulmak ve kafa dinlemek istiyorsanız Çömlekçilik sanatını tercih edebilirsiniz. Yapılması her ne kadar zor gibi gözükse de belirli bir sabır ve emek ile birlikte birbirinden güzel eseler ortaya çıkarabilmeniz mümkündür. Her zanaat ve sanatta olduğu gibi çömlekçilik sanatında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar yer almaktadır. Acemilik döneminde bu hususları göz ardı etseniz de belirli bir süre sonra sizlerde artık işinize aşina olacak ve tam anlamıyla çömlek yapmaya başlayacaksınız. Makalemizde çömlekçilikle ilgili yapmanız gerekenleri püf noktaları açıklayacağız.
Çömlekçilik Nedir?
Çömlekçilik killi toprak veya normal toprağın kullanılması ve çeşitli aşamalardan geçirilip şekillendirilmesi ile üretilen eşyalardır. Çömlekçiliğin tarihi çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Milattan önce bile kullanıldığı bilinen çömleklerin kesin tarihi hakkında bir bilgi yoktur. Günümüz teknolojisi ile üretilen tabak, kap kacak ve diğer eşyaların üretimi çömlekçiliğe dayanmaktadır. Çömlekleri ülkemizde genellikle turistik bölgelerde görebilmeniz mümkündür.
Çömlekçilik Nasıl Yapılır?
Çömlek bilindiği üzere toprak ile suyun birleşimi ve şekillendirilmesi yöntemi ile oluşmaktadır. Sıcak toprak ve su birleştikten sonra bir mekanizma üzerine konulur. Bu mekanizme ayak ile döndürülebilen bir platformdur. Hazırlamış olduğunuz karışımı bu platform üzerine koyup ayaklarınız yardımı ile döndürerek eliniz ile şekil vermeniz gerekmektedir. Farklı kalıplarda ya da boyutlarda çömleğinizi hazırlayabilmeniz mümkündür. Bu tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Hazırlamış olduğunuz kalıbın tamamlandığını düşündükten sonra fırına vermeniz gerekmektedir. Çömlekçilikte genellikle tencere, güveç tavası ve tabak gibi ürünler üretilmektedir.
Çömlekçilik Püf Noktaları Nelerdir?
Çömlekçilik geçmişten günümüze kadar ulaşan en eski üretim kaynaklarından bir tanesidir. Toprağın yemeklere verdiği lezzeti bilen birçok kişi çömlek eşyalar üzerinde yemeğini yapmaktadır. Çömlek yaparken dikkat etmeniz gereken bu işin bazı püf noktaları bulunmaktadır. Çömlek için hazırladığınız toprak karışımının ne çok cıvık ne de çok katı olmamasına dikkat edin. Şekillendirebileceğiniz düzeyde ve kulak memesi kıvamında olması çok önemlidir. Bunun yanı sıra fırın işleminden sonra çömleğinizi hemen soğutmamanız gerekmektedir. O da sıcaklığı içerisinde soğumaya bırakmanız çömleğinizin çatlamasını önleyecektir.
Kasabalarda hala çömlekçilik mesleği ile uğraşan birçok insan tanıyorum, bu işi eski topraklar daha fazla yapmaktadır. El emeği göz nurudur, bazen günlerini bile verirler bu işe. Değerleri pek yoktur ama hala çömlek işi ile uğraşan birçok insan vardır.