Fatma Nur Yeni
Bebeğin Erken Konuşması İçin Ne Yapmalı?
Bebekler kaç ayda konuşmaya başlar ve bebeğin erken konuşması için ne yapmalı? biz anneler neye dikkat etmeli ve bebeği erken konuşturmalıyız? soruma yanıt verirseniz çok sevinirim artık bebeğimin konuşmasını dört gözle bekliyorum
Paylaş
Bebeğin Erken Konuşması İçin Ne Yapmalı?
Pek çok zaman bebeklerin söyleyecekleri ilk kelimenin ne olduğu merak edilir. Hatta aile bireyleri arasında bu konuda çekişmeler dahi yaşanır. Bunun yanı sıra bebeklerin bu kelimeleri ilk defa ne zaman söyleyecekleri de bir diğer merak konusudur. Bu durum zaman zaman ailenin telaşa kapılmasına da neden olabilir. Zira çevresindeki aynı dönemde doğmuş bebeklerin konuştuğunu görüp kendi bebeğinde bir sorun olduğunu düşünür ve doktorların kapısını sırf bu nedenle aşındırmak zorunda hisseder. Ancak bu durum pek çok zaman ailelerin hatalarından kaynaklanır. İşte çocukların daha erken konuşabilmesi için yapılması gerekenler…
Bebeklerin Gözlemleme Süreci Son Derece Önemlidir
Her bebek öncelikli olarak etrafını gözlemleyerek konuşmaya başlar. Bu bağlamda çevresinde en çok bulunan anne ve babanın etkisi oldukça büyüktür. Her ne kadar agulama olarak ifade edilen bu dönemde bebeklerin ne demeye çalıştıkları anlaşılmasa dahi bebekler bu dönemde birtakım sesleri taklit eder ve ne söyleyeceklerini de düşünürler. Nitekim bu nedenle agulama dönemi bir yerden sonra gerçek kelimelerin yer aldığı döneme dönüşür. Çocukların beden dilleri de ilk olarak agulama aşamasında gelişim gösterir.
Konuşma Süreci Nasıl Kolay Hale Getirilir?
İfade edildiği üzere bebekler ne söyleyeceklerini yaklaşık olarak dördüncü aydan itibaren başlayan agulama dönemlerinde düşünürler. Hal böyle olunca da bu agulama dönemlerinde bebeklerle sık sık konuşulması gerekir. Aynı zamanda cevap verebilmeleri ve söyleyeceklerini düşünebilmeleri için zaman tanınması da gerekir. Yani konuştuktan sonra belirli bir süre beklenmesi yerinde olacaktır. Keza farklı tonlarda ve farklı seslerde konuşmak da bebeklerin algısı açısından daha yararlı olacaktır. Ancak hiçbir zaman çocukların konuşmasını taklit eder gibi bozuk bir dil ile konuşulmamalıdır. Son olarak bebeklerin çıkarmaya çalıştıkları seslere sanki yetişkin bir insanla konuşurmuş gibi cevap verilmesi de bu süreci hızlandıracaktır.
İlk Dönemlerde Hangi Seslere Öncelik Verilir?
Agulama dönemlerinde öncelikle bebeklerin çıkardığı sesler p, b ve m harfleridir. Zira bebekler o dönemlerde dudaklarını bir araya getirerek konuşmaya gayret ederler. Bu harfler de dudakların bir araya gelmesiyle rahatlıkla çıkar.