Seyyar Satıcılık Yapmak için Gerekli Belgeler Nasıl Alınır?
Seyyar satıcılık yapmak için gerekli belgeler, belediyeler tarafından belirlenmektedir. Her belediye seyyar satıcılık yapma işi için belediye sınırları içerisinde bazı bölgeler oluşturmuştur. Bu bölgelerde satıcılık yapmak için bazı evrakları yetkili kurumlardan alarak belediyeye teslim etmeniz gerekmektedir. Seyyar satıcılık için gerekli belgelerin her biri farklı kurumlar tarafından verilmektedir.
Seyyar Satıcılık için İzin Alma
Seyyar satıcılık yapmak için izin alınması gereken kurum yukarıda da bahsettiğimiz gibi belediyelerdir. Belediyelere gidilerek seyyar satıcılık ruhsatı talep etmeniz gerekmektedir. Bu aşamada belediye yetkilileri tarafından bazı belgeler sunmanız talep edilecektir. Bu belgeleri teslim ettikten sonra işlemler başlatılacaktır. Belediye tarafından aranan şartlara uygun olmanız halinde seyyar satıcılık ruhsatınız tarafınıza verilmektedir.
Seyyar Satıcılık için İstenen Şartlar
Seyyar satıcılık yapmak için uyulması gereken koşullar şu şekilde belirlenmiştir:
- 5197 sayılı kanuna uymanız gerekmektedir. Bu kanun gıdaların tüketimi ve üretimine ilişkin olarak düzenlenmiştir.
- Sosyal Güvenlik Kurumunca sağlanan bir gelirin bulunmaması gerekmektedir.
- Seyyar satıcılık yapmak isteyen kişinin bulaşıcı bir hastalığın bulunmaması gerekmektedir. Bulaşıcı hastalık kapsamına genel olarak kandan bulaşan hastalıklar değil solunum ve temasla bulaşan hastalıklar girmektedir. Burada amaçlanan durum besin satışında müşterilere hastalık bulaşmamasıdır.
Seyyar Satıcılık Başvurusu için Gerekli Evraklar
Seyyar satıcılık yapmak için gereken belgeler şu şekilde belirlenmiştir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Gıda sicil belgesi fotokopisi
- Bulaşıcı hastalık bulunmadığına dair belge
- SGK geliri bulunmadığına dair belge
Seyyar Satıcılık Başvuru Belgelerini Alma
Seyyar satıcılık yapmak için gereken belgeleri almak konusunda izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Kimlik belgesi fotokopisi: Tüm kırtasiyelerden alınabilmektedir. Özel bir onaya ihtiyaç bulunmamaktadır.
- Gıda sicil belgesi fotokopisi: İl tarım müdürlüklerinden alınmaktadır. Bu aşamada tarım müdürlükleri de bazı belgeler talep edebilmektedir. Talep edilen belgelerle başvurunuzu yaparak belgenizi almanız ve fotokopisini seyyar satıcılık yapmak istediğiniz belediyeye teslim etmeniz gerekmektedir.
- Bulaşıcı hastalık bulunmadığına dair belge: Sağlık raporu kapsamında alınabilmektedir. Bu raporun yetkili bir hastaneden alınması gerekmektedir. Seyyar satıcılık ruhsatı için aldığınızı belirtmeniz faydalı olacaktır.
- SGK geliri bulunmadığına dair belge: Gelir durumunuzu gösteren bir belge yeterli olmaktadır.
Seyyar satıcılık yapmak istiyorum, seyyar satıcılık için nereye başvurmam gerekli? Devlet seyyar satıcılara izin veriyor mu? bu konular hakkında yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca çok güzel içerik yazmışsınız, tebrikler.
Seyyar satıcılık yapmak için bulunduğunuz ilin belediyesine giderek gerekli izinleri alabilirsiniz. Devlet seyyar satıcılık için belirttiği koşulları ve belgeleri onaylattığınız taktirde izin veriyor. Konumuzda bahsi geçen seyyar satıcılık belgesi adlı istekleri toparlarsanız, seyyar satıcılık yapabilirsiniz.