Grafik Tasarım Bölümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Lise döneminin son günlerine doğru gelen öğrenciler için meslek seçme aşaması zordur. Zorlanma sebepleri ise “hangi bölümü okumalıyım?” kararsızlığından dolayıdır. Eğer görsel sanatlara, çizime veya fotoğraf alanında ilginiz varsa size önereceğim ilk bölüm Grafik Tasarım Bölümü olacaktır. Gelin Grafik Tasarım bölümü hakkında bilinmesi gerekenleri biraz açalım ve bu bölümün detaylarına birlikte inelim.
Grafik Tasarım sektörü asla sonu gelmeyecek olan sektörler arasındadır. Etrafınızda gördüğünüz hemen hemen her görsel bir tasarımcının elinden geçmiştir. Reklam sektörüne son zamanlarda ilgi artmış, insanlar reklam odaklı çalışmalar sağladığı için geçtiğimiz yıllardan daha fazla Grafikere ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır.
Makalede Neler Var?
Grafik Tasarım Bölümü Zor Mu?
Grafik Tasarım Bölümü Zor Mu?
Hemen hemen her bölümün bir zor yanı vardır. Grafik tasarım bölümü diğer bölümlere oranla daha kolay fakat birazcık sabıra dayalı bir bölümdür. Grafik tasarım puanları da yüksek puan olmadığı için rahatlıkla girebileceğiniz bir bölümdür. Okula ilk başladığınız süreçte size temel sanat, temel tasarım eğitimleri vereceklerdir, eğer elim yatkın değil bu işlere diye çekinip bu bölümü seçmek istemiyorsanız hiç çekinmenize gerek yok, bu bölümü sadece güzel sanatlar mezunu öğrencileri seçmiyorlar, İmam hatip mezunu öğrencilerinin bile içerisinde bulunduğu bir bölüm haline gelmiş durumdadır. Yani grafik tasarım bölümünü seçerken yetenekli, yeteneksiz diye ayırt edilmiyorsunuz.
Sizlere temel eğitimler veriliyor ve el alışkanlığı kazandırılıyor. Sorumlu öğretmeninizin size verdiği görevleri yaparken zorlanacak, sinirlenecek yeri gelecek elinizdeki işi bile yırtıp atmaya yelteneceksiniz fakat her zorluktan sonra bir kademe daha kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Kısacası grafik tasarım bölümü kolay bir bölümdür, zamanla tecrübe kazanacaksınız ve daha başarılı olacaksınız.
Grafik Tasarım Bölümü Masraflı Mı?
Grafik Tasarım Bölümü Masraflı Mı?
Grafik tasarım bölümü masraflı bir bölüm mü diye sorarsak diğer bölümlere oranla biraz daha masraflı bir bölüm olabilir. Tam anlamıyla görsel gücünüzü artırmak amacıyla sürekli çizimler, boyamalar yapılacak, baskılar, çıktılar alınacaktır. Markadan markaya fiyatı değişecek boya çeşitleri, kalem çeşitleri ve kağıt çeşitleri gibi birçok malzemeye ihtiyaç duyacaksınız. Fakat bu durum sizin gözünüzü korkutmasın, öğretmenleriniz sizleri düşünüp malzeme listesi verdikten sonra nerelerden uygun fiyata malzeme alabileceğinizin tavsiyelerini de verecektir. Bunun dışında sınıf arkadaşlarınızla bir WhatsApp konuşma grubu oluşturup en ucuz malzemeler nereden alınabilir hakkında birbirinize öneri verebilirsiniz.
Grafik tasarım bölümü için malzeme alırken ilk girdiğiniz kırtasiyeden alışveriş yapmayın, çevrenizde bulunan diğer kırtasiyelere de uğramanızı tavsiye ederim, daha ucuz malzeme satan bir yer bulacağınıza eminim.
Grafik Tasarım Bölümü Okuyup İşsiz Kalır Mıyım?
Grafik Tasarım Bölümü Okuyup İşsiz Kalır Mıyım?
Eskiden tasarımcılara verilen değer çok düşüktü, bu sebepten dolayı tasarımcılara az bir maaşla iş teklifi yapılıyor ve maaş konusunda kısıtlıyorlardı. Fakat 2019 yılı itibari ile artık grafik tasarım sektörü oldukça fazla gelişmiş, bu bölüm mezun olduktan sonra iş bulma olanağınız yüksek olmuştur. Şimdi iş teklifini ve maaş teklifini grafikerler yapmaktadır. Bu bölüm sizi asla işsiz bırakmayacak bir bölümdür. Dilerseniz bir matbaa, ajans, reklamcı gibi grafiker arayan iş yerlerinde çalışmaya başlayabilirsiniz, size diploma bile sormayacaklardır, onun yerine yaptığınız işleri yani portfolyonuzu görmek isteyeceklerdir. Bu sebepten dolayı üniversitede kendinizi ne kadar geliştirirseniz ve grafik tasarım çalışmalarınızı ne kadar geniş tutarsanız size o kadar yarar sağlayacaktır.
Grafik tasarım mesleği tıpkı bir yazılım mesleği gibidir, yeri gelir kendi işinizin patronu olursunuz. Mezun olduktan sonra iş bulma kolaylığı ve zorluğu tamamen sizin elinizdedir. Bölümü okurken tüm ders zamanınızı dolu dolu geçirmenizi öneririm, kendinizi sürekli geliştirmeye çalışmalısınız.
Üniversitede tasarım eğitimi alırken aynı zamanda grafik tasarım yarışmaları, logo yarışmaları, tasarım yarışmaları gibi yarışmalara katılıp kendinizi test etmelisiniz ve bu şekilde referans çoğaltabilir neler yapabileceğinizi gözlemlemiş olursunuz. Bunların yanı sıra bir Freelance grafik tasarımcı bile olabilirsiniz.
Freelance Grafik Tasarımcı Olmak
Freelance Grafik Tasarımcı Olmak
Freelance grafik tasarımcı yani Serbest grafik tasarımcı olmanın en güzel yanı ise kimseye bağlı olmamanızdır, bir patron baskısı altında kalmaktan kurtulursunuz. İstediğiniz vakitte uyuyup, istediğiniz vakitte uyanma imkanınız olur. İstediğiniz zaman film izleyebilir, yemeğini yiyebilir ve aynı zamanda işini yapabilirsin. Evini homeoffice olarak kullanabilirsin. Müşterilerini kendin seçer, ücretlendirmeyi kendin yapabilirsin. Bilgisayarınızın olduğu her yerde işinizi yapabilecek, ister gezerken kucağınızda laptop bile, ister kütüphanede, ister bir starbucks’da oturup kahveni içerken tasarımını yapabileceksin, sanırım en güzel yanlarından birisi de bu olmalı.
Freelance grafik tasarımcı olmanın kötü yanları ise, bazen her ne kadar işi mükemmel yapsanız da müşteriniz işi revizeye götürmek isteyecek ve müşteriniz sizin çalışma saatlerinize uymayan bir anda mesaj atarak “Ya şu logoyu bir tık daha mı büyültsek ama acilen yapmamız gerekiyor “ gibi mesajlar alacaksınız. O an kendiniz için vakit ayırdığınız zamandan kısmanız gerekebilecek L üzücü bir durumdur.
Freelance Tasarımcı Olmanın İyi Yanları:
- Erken uyanma derdi yok. İstediğin vakitte uyuyabilir, istediğin vakitte uyanıp iş yapabilirsin.
- Bilgisayarını götürebildiğin her yerde çalışabilirsin.
- Müşterilerle yüz yüze iletişim kurmadan onlara işlerini teslim edebilirsin.
- Bir kafede oturup çayını içerken işlerini de yapabilirsin.
- Patron baskısı altında kalmazsın.
- Kendi müşterini seçebilir, istediğin kişiyle çalışabilirsin.
Grafik Tasarımcı Maaşları Ne Kadar?
Grafik Tasarımcı Maaşları Ne Kadar?
Grafik Tasarımcı Maaşları tamamen değişkenlik göstermektedir ve bu sizin yaptığınız iş kalitesine bağlıdır. Örneğin mezun olduktan sonra bir matbaa’da asgari ücretle işe başlayıp hem kendinizi daha fazla geliştirmiş olursunuz, hem de baskı tekniklerini öğrenir kendinize bilgi katarsınız. Daha sonra bir ajansa girerek minimum (yine yaptığınız iş kalitesine bağlı) 3.500 TL – 4.000 TL maaşla başlayabilirsiniz. Bu rakam yaptığınız işle ve kalitenizle ölçülür. Tasarım yaparken özgün tasarım yapmaya dikkat etmelisiniz, ne kadar özgün olur ve referanslarınızı çoğaltırsanız aranan Tasarımcı olabilirsiniz ve zamanla alacağınız maaş miktarı da 7.000 TL – 8.000 TL olacaktır, belki de daha fazlası J Bu sebepten Özgün tasarım ve Kaliteli tasarım yapmak kariyerinizde önemli rol oynar.
Grafik Tasarım Programları Nelerdir ve Hangi Programları Bilmeliyiz?
Grafik Tasarım Programları Nelerdir?
Grafik tasarım programları belli başlı programlardan oluşmaktadır. Öğrenmemiz gereken temel programlar ise Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, CorelDraw gibi başlıca programlarlardır.
Adobe programları ne işe yarar?
- Adobe Illustrator: Tamamen vektörel tabanlı bir programdır. Kurumsal çalışmaları yani örneğin logo tasarımı gibi çalışmaları bu program ile yapacaksınız.
- Adobe Photoshop: Pixel tabanlı bir görsel düzenleme programıdır. Afiş, dergi vb. çalışmaları bu program ile yapabilirsiniz.
- Adobe InDesign: Çok yönlü bir tasarım programıdır. Basılı tasarımlar ve özellikle çok sayfalı tasarımların hazırlanmasında büyük rol oynar. Katalog, Gazete, Dergi gibi tasarımları bu program ile yapabilirsiniz.
- CorelDraw: Eski bir vektörel tabanlı programdır, eski bir program olmasına rağmen matbaa gibi birçok yerin hala kullanmaya devam ettiği bir tasarım programıdır. Illustrator ile hemen hemen aynı görevleri görür, baskı düzenlemesi daha basit ve sade bir arayüze sahip olması nedeniyle hala kullanılıyor sanırım. Corel mi? Illustrator mü? diye soracak olursak, kimileri Illustrator programının Corel programına göre daha kullanışlı ve estetik olduğunu söyleyeceklerdir. Yine kurumsal çalışmaları bu program ile yapabilirsiniz.
Photoshop ve Illustrator arasındaki farklılıklar ise birisinin pixel tabanlı ve diğerinin ise vektörel tabanlı olmasıdır. Vektörel tabanlı; yani tasarımınızı ne kadar büyültüreseniz büyültün görüntü kalitesi bozulmayacak olmasına vektörel çalışma denir. Photoshop ise tam tersine Pixel tabanlı bir programdır yani; Tasarımınızı küçültüp büyülttüğünüz zaman bozulmalar, bulanıklaşmalar meydana gelecektir. Bu yüzden kurumsal çalışmaları, logo tasarımı gibi işlerimizi Illustrator programıyla yaparız.
Anlatacaklarım bu kadar arkadaşlar, umarım meslek seçerken Grafik Tasarım bölümü hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizlere verebilmişimdir.
Aklınıza takılan bu bölüm hakkında veya başka sorular hakkında bilgi almak için Sorunu Sor sitemizden sorabilirsiniz.
Merhaba, ben grafik tasarım bölümü okumak istiyorum da mezun olduktan sonra grafik tasarım ne iş yapar, hangi sektörlerde çalışabilirim? bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba, Grafik Tasarım bölümü mezunlarının çalışabileceği iş sektörü çok geniş bir sektördür.
Grafik tasarım ne iş yapar konusunda, grafik tasarım reklam işi, kurumsal kimlik tasarım işi, logo tasarım işi gibi çalışmalar sağlar. Grafik tasarım mezunu birisi, Reklamcılarda, Ajanslarda, Bankalarda, Reklam Ajanslarında, Matbaalarda, Ozalitlerde, Hastanelerde, Kurumsal olan her yerde çalışabilirler.
Hemen hemen her kurumsal firmalar, kurumsal çalışmalara, sosyal medya yönetimlerine, basılı ve web ortamında dahi bir grafik tasarımcıya ihtiyaç duyarlar.
Merhaba 4 senelik grafik tasarim bölümü yetenek sınavı ile mi alıyor internette tam net bir bilgi bulamadım yetenek sınavı ile alıyor ise de cok iyi bir cizimimizin olması mi gerek
2 yıllık grafik tasarım bölümü okusak yeterli olur mu? Yani 2 yıllık grafik tasarım bölümü okumak mantıklı mı sizce? İstanbulda meslek yüksekokulunda okumak istiyorum da grafik tasarım puanı çok fazla yüksek değil. Sizin öneriniz nedir? Okumalı mıyım okumamalı mıyım?
Merhaba, 2 yıllık grafik tasarım bölümü okumak elinizde bir diplomanızın olması yönünden ve temel programları öğrenmeniz yönünden size fayda katacaktır.
Grafik tasarım mesleğini hiç üniversite okumadan programlarını öğrenerek yapan neredeyse binlerce insan vardır ve gerçekten iyi maaşlarla çalışma hayatlarına devam ediyorlar, bu yönden 2 yıllık grafik tasarım bölümü okumanızda fayda vardır.
Yine eklemek olursak grafik tasarımdan iyi bir maaş beklentiniz tamamen sizin elinizde, siz programları ne kadar hızlı öğrenip ne kadar iyi seviyede kullanırsanız bir o kadar da aranan grafik tasarımcı olacaksınızdır.
2 yıllık grafik tasarım bölümü istanbul üniversiteleri sıralayacak olursak ilk 5 okul şöyledir;
İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİ. – Grafik Tasarımı (Uzaktan Ö.) – Taban Puan: 393,975
IŞIK ÜNİ. (İSTANBUL) – Grafik Tasarımı (İÖ) – Taban Puan 311,939
NİŞANTAŞI ÜNİ. (İSTANBUL) – Grafik Tasarımı – 305,495
DOĞUŞ ÜNİ. (İSTANBUL) – Grafik Tasarımı – 291,897
IŞIK ÜNİ. (İSTANBUL) – Grafik Tasarımı (İÖ) – %75 İndirimli – 266,972
İSTANBUL BİLGİ ÜNİ. – Grafik Tasarımı (İÖ) – %75 İndirimli – 230,537
Grafik Tasarım bölümü mezunu birisiyim. Yeni mezun oldum fakat iş başvurusu yaptığım yerlerin çoğu en az 3 yıl deneyim istiyor. 2 yıllık grafik tasarım bölümü okumuş birisi nasıl 3 yıl deneyim edinmiş olacak ki?
Bir de neredeyse 5 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırmak istiyorlar, verdikleri ücrette hiç tatmin edici değil. Ne yapmaya çalışıyor bu iş verenler anlamış değilim.
Grafik tasarım iş sektörü diğer iş sektörlerine oranla “Ne var ya bunda, bunu ben de yaparım” diyen insanlarla dolu olduğu için, kolay bir iş gibi gözükebiliyor. Grafik tasarım bölümü mezunu birisi, mezun olana kadar en kötü onlarca tasarım yapmış ve kendini bu alanda geliştirmiş olmalıdır diye düşünüyorum.
Grafik tasarım öğrencileri, eğer gerçekten bu bölümü severek ve isteyerek okuyorlarsa okul süreci zamanında boş durmayıp, grafik tasarım programlarını detaylı bir şekilde öğrenmiş olmaları gerekiyor. İş başvurularında diplomanız değil, yaptığınız işler ön planda olacağı için ne kadar fazla tasarım, o kadar fazla referans ve tecrübe kazandıracaktır.
“En az 3 yıl deneyim” kavramı sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada geçerli bir kavramdır, tabi diğer ülkeler bu sektöre daha fazla imkan sağlıyor orası ayrı. 3 yıl deneyim arayan iş yerlerine açık bir dille, bildiğiniz programları, hazırladığınız tasarımları sunarsanız sizin deneyiminizi sorgulamayacaktır.
Bir iş başvurusunda bulunurken daha önce bir iş yeri deneyiminizin olmadığını “fakat” boş durmayıp onlarca tasarım yaptığınızı söyler ve tasarımlarınızı işverenlere sunarsanız emin olun 1-0 önde başlayacaksınız.
3 yıllık deneyim kavramı da buradan geliyor, maalesef ki siz de bir iş veren olsaydınız iş yerinizde tecrübesiz eleman bulundurmak istemezdiniz.
İyi bir grafiker olmak ve iyi işler çıkartmak için bu anlattıklarınız dışında hangi yolları izlemeliyim? Grafik tasarım ile ilgili esinlenebileceğim sayfalar veya siteler var mı?
Daha önce yapılmış tasarımları inceleyebilirsin, bunun için behance sitesini kontrol edip daha önce yapılmış tasarımlara göz gezdirip, kaydetmeni öneririm.
Güzel bir paylaşım olmuş, ben de birkaç şeye değinmek istiyorum. İyi bir tasarımcı olmak bir yana, iyi para kazanan tasarımcı olmak için şans her zaman şarttır diğer tüm meslekler gibi. Şanssız iseniz ne kadar iyi bir tasarımcı da olsanız emeğinizin karışığını alamazsınız. Tavsiyem yeri gelince ücretsiz tasarım işi de yapın ama referans kasın. Topladığınız referanslar sizi bir tık daha iyi yerlere getirecek.
Bir işe başvuru yaparken veya bir müşteri sizinle çalışmak isterse ilk önce daha önceki yaptığınız işleri görebilir miyim diye soracak. Eğer bol referanslı, iyi bir portfolyo’ya sahip iseniz attığınız tasarımlar sonrası mutlaka sizinle çalışmayı tercih edecektir.
Profesyonel tasarımcı olmak için, kendini çok fazla geliştirmeye uğraş, çabala, azmet gerisi gelecektir.
Grafik tasarım bölümü okumak yerine grafik tasarım kursu ile eğitim alsak yeterli olur mu sizce? yoksa grafik tasarım bölümünü mutlaka okumamız gerekli mi?
Grafik tasarım kursları ile ön lisans eğitimleri arasındaki tek fark diplomadır. Ön lisans grafik tasarım bölümünü tercih eden kişiler, genelde diplomam olsun mantığıyla üniversiteye giriş sağlamaktadırlar.
Dışarıdan alacağınız grafik tasarım kursu ile bir de sertifikaya sahip olabilirseniz, gerekli yerlerde grafikerlik yapabilir hatta freelance olarak grafiker de olabilirsiniz. Yine kendinizi ne kadar geliştireceğinize bağlı olarak iş bulmanız kolaylaşır.
Merhaba, ben grafik tasarım bölümünden mezun oldum. İstanbul da grafikerlik yapabileceğim bir iş yeri arıyorum. Grafik tasarım işi yapanlar bana ulaşabilir mi?
Grafik tasarım bölümünün
Kolay ve zor yönlerini yazabilirmisiniz
sayısalcıyım bu sene odtü kimya için hazırlanıyordum fakat ilgi alanımın olmadığını farkettim yüksek ihtimal tutacak ama ben grafik tasarım tarzı bölümler istiyorum,ea’dan mı girmem gerekiyor?mimar sinan gibi üniversiteler yetenek sınavı ile mi alıyor yök’ün sitesinde aradım bulamadım da
Grafik tasarım bölümü okuduktan sonra mezun olan bir tasarımcı ne iş yapar? kısaca Grafik Tasarımcısı Neler Yapar?
Merhabalar. Ben bu sene sınava girdim grafik tasarım istiyordum geliyordu fakat bazı sebeplerden ötürü yazamadım başka bir bölüm kazandım. Fakat ilerde bu işi yapmak istiyorum. 5 yıl üniversite eğitimi alacağım bu süre zarfında kurslara gidip çabalayıp kendimi bu alanda geliştirmek sonrasında bu işi yapmak istiyorum FAKAT.. 2.üniversite olarak grafik tasarım okumaya kalksam şuan okuyacağım bölümden mezun olunca 25 yaşında olacağım 4 yıl olumaya kalksam 29 yaşında grafik tasarımdan mezun olacağım.. Gerçekten bu işin okulunu okumaya gerek var mı ben bu 5 yılda yeterince gelişeceğime inanıyorum. İşe alırken diploma sıkıntısı fazla yaşar mıyım yoksa grafik tasarım mezunu biri kadar iş bulma olasılığım yüksek midir?
Merhabalar. Grafik Tasarım işini gerçekten yapmak istiyorsanız illa ki bu bölümün okulunu okumanıza gerek yok. 27 yaşımdayım grafik tasarım öğrenmek için herhangi bir okul okumadım. 1 yıl önce kendi kosgeb desteği alarak kendi ajansımı kurdum. Bir süre İnternet üzerindeki program derslerini izledim, pes etmeden kendimi geliştirmeye çalıştım. Şu an Adobe programlarına uzman olarak hakimim. Yüzlerce memnun müşterim oldu, yüzlerce tasarım işi alıp teslim ettim. Tek yapmanız gereken program eğitimleri alıp, yapılmış çalışmalara bakarak kendiniz bir şeyler ortaya katmalısınız. Yapılmış çalışmaların aynılarını yapmaya başlayabilirsiniz.
Örneğin x firması için yapılmış logo tasarımını inceleyip aynı logoyu çizebilirsiniz. Daha sonra bu logo tasarımı için tüm gereken tasarımları (Afiş, Broşür, kartvizit, antetli kağıt, zarf vb.) aklınıza gelebilecek tüm araç gereçlerin tasarımlarını sıfırdan oluşturursunuz. Bu size tecrübe kazandıracaktır. Her şeyden önce dediğim gibi Adobe programlarının eğitimlerini alın.
Okuduğunuz bölüm yanı sıra bu eğitimleri alırsanız sizin hızınıza bağlı olarak bir müddet sonra internetten grafik tasarım işleri alabilirsiniz. “ücretsiz grafik tasarım eğitimi” veren onlarca video var, bunları izleyerek başlayabilirsiniz. Hatta ekstra üniversite zamanında harçlığınızı da çıkarabilirsiniz.
Yukarıdaki grafik tasarım programlarını internetten indirip derslerini inceleyin. Sıkılmayın ve vazgeçmeyin.
Bütün bunlardan sonra görsel gücünüzü artırın, sosyal medya hesapları kullanıyorsanız grafik tasarım sayfalarını ve sitelerini takip edin, sürekli aklınıza yeni bir fikir gelecektir.
İşin özü iyi bir grafik tasarımcı olmak için üniversite okumaya gerek yoktur. Kendini geliştir, tasarımlara odaklan ve işini zevkle yap.
Aklına takılan herhangi bir soru varsa buradan yazabilirsin. Cevaplamaktan çekinmem.
Ha bu arada bir web sitesi veya sosyal medya hesabı açarak yaptığınız işleri paylaşın ki müşteriler işlerinizi görerek iş versin.
Grafik ve fotoğraf birbirleriyle aynı kategoriyi mi simgeliyor? yani grafik ve fotoğraf aynı meslek üzerine mi?
Grafik tasarım bölümü okumalı mıyım sizce? Gelecek için hala aranan bir meslek mi? Bu bölümü okuyan birçok arkadaşım var fakat başlangıç için hep düşük maaşlar alıyorlar. Sizce grafik tasarım bölümü okumama değer mi?
grafik tasarım bölümünde fotoğrafçılık dersinde ne yapılıyor ve fotoğraf makinesi gerekli mi?
2 senelik ve 4 senelik grafık arasında ne gibi farklar vardır ? dersler harici su an 2 senelik okuyorum 4de tammalamalımıyım yoksa sektore atılıp deneyim mi kazanmalıyım 4 senelik bitirince extra bi yetki rutbe veriliyormu mesela 2 senelik okuyanlar tasarmcı 4 senelik okuyanlar uzman gibi ? simdiden saol