Grafik Tasarım Bölümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lise döneminin son günlerine doğru gelen öğrenciler için meslek seçme aşaması zordur. Zorlanma sebepleri ise “hangi bölümü okumalıyım?” kararsızlığından dolayıdır. Eğer görsel sanatlara, çizime veya fotoğraf alanında ilginiz varsa size önereceğim ilk bölüm Grafik Tasarım Bölümü olacaktır. Gelin Grafik Tasarım bölümü hakkında bilinmesi gerekenleri biraz açalım ve bu bölümün detaylarına birlikte inelim.

Grafik Tasarım sektörü asla sonu gelmeyecek olan sektörler arasındadır. Etrafınızda gördüğünüz hemen hemen her görsel bir tasarımcının elinden geçmiştir. Reklam sektörüne son zamanlarda ilgi artmış, insanlar reklam odaklı çalışmalar sağladığı için geçtiğimiz yıllardan daha fazla Grafikere ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır.

Grafik Tasarım Bölümü Zor Mu?

Grafik Tasarım Bölümü Zor Mu?

Grafik Tasarım Bölümü Zor Mu?

Hemen hemen her bölümün bir zor yanı vardır. Grafik tasarım bölümü diğer bölümlere oranla daha kolay fakat birazcık sabıra dayalı bir bölümdür. Grafik tasarım puanları da yüksek puan olmadığı için rahatlıkla girebileceğiniz bir bölümdür. Okula ilk başladığınız süreçte size temel sanat, temel tasarım eğitimleri vereceklerdir, eğer elim yatkın değil bu işlere diye çekinip bu bölümü seçmek istemiyorsanız hiç çekinmenize gerek yok, bu bölümü sadece güzel sanatlar mezunu öğrencileri seçmiyorlar, İmam hatip mezunu öğrencilerinin bile içerisinde bulunduğu bir bölüm haline gelmiş durumdadır. Yani grafik tasarım bölümünü seçerken yetenekli, yeteneksiz diye ayırt edilmiyorsunuz.

Sizlere temel eğitimler veriliyor ve el alışkanlığı kazandırılıyor. Sorumlu öğretmeninizin size verdiği görevleri yaparken zorlanacak, sinirlenecek yeri gelecek elinizdeki işi bile yırtıp atmaya yelteneceksiniz fakat her zorluktan sonra bir kademe daha kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Kısacası grafik tasarım bölümü kolay bir bölümdür, zamanla tecrübe kazanacaksınız ve daha başarılı olacaksınız.

Grafik Tasarım Bölümü Masraflı Mı?

Grafik Tasarım Bölümü Masraflı Mı?

Grafik Tasarım Bölümü Masraflı Mı?

Grafik tasarım bölümü masraflı bir bölüm mü diye sorarsak diğer bölümlere oranla biraz daha masraflı bir bölüm olabilir. Tam anlamıyla görsel gücünüzü artırmak amacıyla sürekli çizimler, boyamalar yapılacak, baskılar, çıktılar alınacaktır. Markadan markaya fiyatı değişecek boya çeşitleri, kalem çeşitleri ve kağıt çeşitleri gibi birçok malzemeye ihtiyaç duyacaksınız. Fakat bu durum sizin gözünüzü korkutmasın, öğretmenleriniz sizleri düşünüp malzeme listesi verdikten sonra nerelerden uygun fiyata malzeme alabileceğinizin tavsiyelerini de verecektir. Bunun dışında sınıf arkadaşlarınızla bir WhatsApp konuşma grubu oluşturup en ucuz malzemeler nereden alınabilir hakkında birbirinize öneri verebilirsiniz.

Grafik tasarım bölümü için malzeme alırken ilk girdiğiniz kırtasiyeden alışveriş yapmayın, çevrenizde bulunan diğer kırtasiyelere de uğramanızı tavsiye ederim, daha ucuz malzeme satan bir yer bulacağınıza eminim.

Grafik Tasarım Bölümü Okuyup İşsiz Kalır Mıyım?

Grafik Tasarım Bölümü Okuyup İşsiz Kalır Mıyım?

Grafik Tasarım Bölümü Okuyup İşsiz Kalır Mıyım?

Eskiden tasarımcılara verilen değer çok düşüktü, bu sebepten dolayı tasarımcılara az bir maaşla iş teklifi yapılıyor ve maaş konusunda kısıtlıyorlardı. Fakat 2019 yılı itibari ile artık grafik tasarım sektörü oldukça fazla gelişmiş, bu bölüm mezun olduktan sonra iş bulma olanağınız yüksek olmuştur.  Şimdi iş teklifini ve maaş teklifini grafikerler yapmaktadır. Bu bölüm sizi asla işsiz bırakmayacak bir bölümdür. Dilerseniz bir matbaa, ajans, reklamcı gibi grafiker arayan iş yerlerinde çalışmaya başlayabilirsiniz, size diploma bile sormayacaklardır, onun yerine yaptığınız işleri yani portfolyonuzu görmek isteyeceklerdir. Bu sebepten dolayı üniversitede kendinizi ne kadar geliştirirseniz ve grafik tasarım çalışmalarınızı ne kadar geniş tutarsanız size o kadar yarar sağlayacaktır.

Grafik tasarım mesleği tıpkı bir yazılım mesleği gibidir, yeri gelir kendi işinizin patronu olursunuz. Mezun olduktan sonra iş bulma kolaylığı ve zorluğu tamamen sizin elinizdedir. Bölümü okurken tüm ders zamanınızı dolu dolu geçirmenizi öneririm, kendinizi sürekli geliştirmeye çalışmalısınız.

Üniversitede tasarım eğitimi alırken aynı zamanda grafik tasarım yarışmaları, logo yarışmaları, tasarım yarışmaları gibi yarışmalara katılıp kendinizi test etmelisiniz ve bu şekilde referans çoğaltabilir neler yapabileceğinizi gözlemlemiş olursunuz. Bunların yanı sıra bir Freelance grafik tasarımcı bile olabilirsiniz.

Freelance Grafik Tasarımcı Olmak

Freelance Grafik Tasarımcı Olmak

Freelance Grafik Tasarımcı Olmak

Freelance grafik tasarımcı yani Serbest grafik tasarımcı olmanın en güzel yanı ise kimseye bağlı olmamanızdır, bir patron baskısı altında kalmaktan kurtulursunuz. İstediğiniz vakitte uyuyup, istediğiniz vakitte uyanma imkanınız olur. İstediğiniz zaman film izleyebilir, yemeğini yiyebilir ve aynı zamanda işini yapabilirsin. Evini homeoffice olarak kullanabilirsin. Müşterilerini kendin seçer, ücretlendirmeyi kendin yapabilirsin. Bilgisayarınızın olduğu her yerde işinizi yapabilecek, ister gezerken kucağınızda laptop bile, ister kütüphanede, ister bir starbucks’da oturup kahveni içerken tasarımını yapabileceksin, sanırım en güzel yanlarından birisi de bu olmalı.

Freelance grafik tasarımcı olmanın kötü yanları ise, bazen her ne kadar işi mükemmel yapsanız da müşteriniz işi revizeye götürmek isteyecek ve müşteriniz sizin çalışma saatlerinize uymayan bir anda mesaj atarak “Ya şu logoyu bir tık daha mı büyültsek ama acilen yapmamız gerekiyor “ gibi mesajlar alacaksınız. O an kendiniz için vakit ayırdığınız zamandan kısmanız gerekebilecek L üzücü bir durumdur.

Freelance Tasarımcı Olmanın İyi Yanları:
  • Erken uyanma derdi yok. İstediğin vakitte uyuyabilir, istediğin vakitte uyanıp iş yapabilirsin.
  • Bilgisayarını götürebildiğin her yerde çalışabilirsin.
  • Müşterilerle yüz yüze iletişim kurmadan onlara işlerini teslim edebilirsin.
  • Bir kafede oturup çayını içerken işlerini de yapabilirsin.
  • Patron baskısı altında kalmazsın.
  • Kendi müşterini seçebilir, istediğin kişiyle çalışabilirsin.
Grafik Tasarımcı Maaşları Ne Kadar?
Grafik Tasarımcı Maaşları Ne Kadar?

Grafik Tasarımcı Maaşları Ne Kadar?

Grafik Tasarımcı Maaşları tamamen değişkenlik göstermektedir ve bu sizin yaptığınız iş kalitesine bağlıdır. Örneğin mezun olduktan sonra bir matbaa’da asgari ücretle işe başlayıp hem kendinizi daha fazla geliştirmiş olursunuz, hem de baskı tekniklerini öğrenir kendinize bilgi katarsınız. Daha sonra bir ajansa girerek minimum (yine yaptığınız iş kalitesine bağlı) 3.500 TL – 4.000 TL maaşla başlayabilirsiniz. Bu rakam yaptığınız işle ve kalitenizle ölçülür. Tasarım yaparken özgün tasarım yapmaya dikkat etmelisiniz, ne kadar özgün olur ve referanslarınızı çoğaltırsanız aranan Tasarımcı olabilirsiniz ve zamanla alacağınız maaş miktarı da 7.000 TL8.000 TL olacaktır, belki de daha fazlası J Bu sebepten Özgün tasarım ve Kaliteli tasarım yapmak kariyerinizde önemli rol oynar.

Grafik Tasarım Programları Nelerdir ve Hangi Programları Bilmeliyiz?
Grafik Tasarım Programları Nelerdir?

Grafik Tasarım Programları Nelerdir?

Grafik tasarım programları belli başlı programlardan oluşmaktadır. Öğrenmemiz gereken temel programlar ise Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, CorelDraw gibi başlıca programlarlardır. 

Advertisement
Ağırlık olarak Illustrator ve Photoshop programlarını iyi derecede öğrenmenizi ve kendinizi bu programlar üzerinden geliştirmenizi öneririm.

Adobe programları ne işe yarar?
  • Adobe Illustrator: Tamamen vektörel tabanlı bir programdır. Kurumsal çalışmaları yani örneğin logo tasarımı gibi çalışmaları bu program ile yapacaksınız.
  • Adobe Photoshop: Pixel tabanlı bir görsel düzenleme programıdır. Afiş, dergi vb. çalışmaları bu program ile yapabilirsiniz.
  • Adobe InDesign: Çok yönlü bir tasarım programıdır. Basılı tasarımlar ve özellikle çok sayfalı tasarımların hazırlanmasında büyük rol oynar. Katalog, Gazete, Dergi gibi tasarımları bu program ile yapabilirsiniz.
  • CorelDraw: Eski bir vektörel tabanlı programdır, eski bir program olmasına rağmen matbaa gibi birçok yerin hala kullanmaya devam ettiği bir tasarım programıdır. Illustrator ile hemen hemen aynı görevleri görür, baskı düzenlemesi daha basit ve sade bir arayüze sahip olması nedeniyle hala kullanılıyor sanırım. Corel mi? Illustrator mü? diye soracak olursak, kimileri Illustrator programının Corel programına göre daha kullanışlı ve estetik olduğunu söyleyeceklerdir. Yine kurumsal çalışmaları bu program ile yapabilirsiniz.

Photoshop ve Illustrator arasındaki farklılıklar ise birisinin pixel tabanlı ve diğerinin ise vektörel tabanlı olmasıdır. Vektörel tabanlı; yani tasarımınızı ne kadar büyültüreseniz büyültün görüntü kalitesi bozulmayacak olmasına vektörel çalışma denir. Photoshop ise tam tersine Pixel tabanlı bir programdır yani; Tasarımınızı küçültüp büyülttüğünüz zaman bozulmalar, bulanıklaşmalar meydana gelecektir. Bu yüzden kurumsal çalışmaları, logo tasarımı gibi işlerimizi Illustrator programıyla yaparız.

Anlatacaklarım bu kadar arkadaşlar, umarım meslek seçerken Grafik Tasarım bölümü hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizlere verebilmişimdir.

Aklınıza takılan bu bölüm hakkında veya başka sorular hakkında bilgi almak için Sorunu Sor sitemizden sorabilirsiniz.