Çini Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?
Çini sanatı, kökeni yıllar öncesine dayanan ve mimariye bağlı olarak gelişen sanat dallarından bir tanesidir. Osmanlı devletinde bu sanat dalına sıkça rastlamanız mümkündür. Çini ustaları birçok tarihi yapıtta titizlik ve özenle nadide eserler vermişler ve çini işlemeciliğinin günümüze kadar ulaşmasında büyük bir katkı sağlamışlardır. Sizlere bu yazımızda Çini Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir? Sorularını cevaplandırmaya çalışacağız.
Çini Sanatı
İnsanlar işlerinin vermiş olduğu stres ve hayat yoğunluğundan kurtulmak için sanat dallarına eğilim göstermektedir. Çini sanatı da insanların oldukça çok tercih etmiş olduğu sanat dalları arasında gelmektedir. El becerisine bağlı olarak yapılan çini işletmeciliği günümüzde en çok rağbet gören ve yapımı bir o kadar zevkli olan sanat dalıdır. Sizlerde bu sanat dalından faydalanarak günün stresinden uzaklaşa bilir ve keyifle nadide eserler ortaya çıkarabilirsiniz.
Çini sanatı toprağın pişirilmeden önce şekil verilen süs eşyası niteliğinde veya kullanım amaçlı oluşturulan bir el sanatıdır. Çini sanatı temel olarak süsleme üzerine kuruludur. Anadolu Selçuklu mimarisi ile birlikte günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Çini sanatının aynı zamanda seramik işlemeciliği olarak da bilinmekte olduğunu hatırlatmamızda fayda var. Ülkemizde İznik, Kütahya ve Çanakkale başta olmak üzere birçok şehirde çini işlemeciliği yapılmaktadır. Çini sanatını Bursa ilimizde birçok mimari eser üzerinde görebilmeniz mümkündür.
Çini Sanatı Nasıl Yapılır?
Çini sanatının toprak hamuru kaolen, tebeşir ya da kum gibi maddelerin bir araya gelmesi yapılmaktadır. Bu maddelerden yapacağınız karışım çamur haline gelene dek karıştırılır. Daha sonra bir süzgeç yardımı ile temizlenir. İçeriğinde bulunan taş ve sert maddeler arındırılır. Hazırlanan hamura istediğini gibi şekil verebilirsiniz. Bu işi yaptıktan sonra hamurunuzu kurumaya bırakın. Hamur yeteri kadar kuruyup sertleştikten sonra astarlama işlemi yapılır.
Çini Sanatı Yapımı
Astarlama işleminin yapılmasının nedeni hamurunuzun renginin beyaz olmasını sağlamaktır. Yeteri kadar beyaz rengi aldıktan sonra 900 derecelik fırında pişirilir. Pişirme işleminden sonra zımparalanması gerekmektedir. Daha sonrasında ise üzerine desenli bir kâğıt yapıştırılarak desenler iğne ile açılıp kömür yardımı ile belirginleştirilir. İğne ile açmış olduğunuz ve belirginleştirilen alanlar istediğiniz renk ile doldurulup tekrar pişmeye bırakılır.
Çini Sanatının Püf Noktaları Nelerdir?
Çini sanatının başarılı olmasını istiyorsanız renklendirip pişirme işleminde sonra yavaş yavaş soğutmanız gerekmektedir. Tamamen soğuğa maruz kaldığında çatlamalar meydana gelebilir. Bunun yanı sıra kullanacağınız renk uyumu da oldukça önemlidir. Çini sanatında genellikle Mavi, lacivert, kırmızı, mercan, yeşil, siyak ve sarı renkleri tercih edilmektedir. Bu renklerin birbiri arasında ahengine dikkat etmelisiniz.
Mesaj Bırakın