Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Oluyor?
Bebeklerde göz çapaklanması nedenlerinden birkaçına yer verdik, bebeklerde çapaklanma çözümlerini makalemizi okuyarak öğrenebilirsiniz. Bebekler evlerin neşe kaynağı olmakta ve onların herhangi bir nedenden dolayı rahatsızlanması anne ve babalarını çok mutsuz etmektedir. Bu tür durumlardan biri de, gözlerde oluşan çapaklanma rahatsızlığı olmaktadır. Bebeklerde göz çapaklanması, gözden sarı ve yeşil renkte sıvı gelmesi, bunun sonucunda kirpiklerin birbirine yapışması, gözde şişlik ve kızarıklık olarak adlandırılmaktadır. Bebeklerde göz çapaklanması oluşmasını etkileyen faktörler bulunmaktadır.
Bebeklerdeki Çapaklanmanın Nedenleri
Genellikle doğumdan sonra ortaya çıkan ve doğarken doğum kanalından doğrudan temasla bulaşan Göz Tabakası İltihabı (konjuktivit), her yüz bebekten onunda görülmektedir. Annenin hamilelik dönemlerinde enfeksiyon almış olması ve bu enfeksiyona karşı kullandığı ilaçların yan etkisi ile gözlenmektedir. Ayrıca doğum yapılan yerin kötü havalandırılması, hijyen kurallarının uygun olmaması gibi çevresel faktörlerde göz tabakası iltihabını tetiklemektedir. İlaçla tedavisi mümkün olmakla beraber antibiyotik kullanımı doktor kontrolünde yapılmaktadır.
Gözyaşı kanal tıkanıklığı yeni doğan bebeklerin yüzde altısında görülmekte olup, 2 veya 4 hafta sonunda gözde sulanma, çapaklanma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Genellikle 6 veya 7. aylarda bu rahatsızlık geçmekte, aksi durumlarda bebek bir yaşında iken genel anestezi altında sondalama yapılmaktadır.
Yeni doğan bebeklerde ilk bir ay içinde gözlerde oluşan sulanma, ışık hassasiyeti, kızarıklık, gözlerde büyüme ve şeffaf çapaklanma doğumsal glokom olarak adlandırılmaktadır.
Bu rahatsızlıklara ilave olarak gözlerdeki çapaklanmaya neden olan etkenler ve rahatsızlıkları sıralamak mümkündür.
Bu rahatsızlık ve etkenler;
- Göz kapağı ve çevresinin iltihaplanması
- Göze yabancı cisim kaçması
- Korneanın zedelenmesi
- Göz nezlesi
- Alerji
- Sinüzit
Anne Sütü Çapaklanmaya Neden Olabilir Mi?
Anne Sütü Çapaklanmaya Neden Olabilir Mi?
Bebeklerde gözlerde çapaklanma olduğunda anne sütü damlatmak çapaklanmaya iyi geleceği söylenmektedir. Halk arasında uygulanan bu uygulama yanlış bir düşüncedir. Anne sütü içinde bulunan mineraller, vitaminler, şeker, protein ve yağlar enfeksiyonlu bölgedeki mikropları besleyerek daha da çoğalmalarını sağlamaktadır.
Bebeklerde çapaklanma olduğunda doktora gidilene kadar en yararlı yöntem gözlere hassas bir şekilde pansuman yapmaktır. Bebeklerde çapaklanma alerjik ise, kaynamış soğutulmuş su veya çayla soğuk pansuman yapmaktır.
Mikrobik göz çapaklanmasında ise, kaynamış su cildin dayanabileceği ısıya getirilerek sıcak pansuman uygulamasıdır. Pamuk ılık çaya batırılarak gözlerdeki çapaklanma yumuşatılmakta ve çapakların temizlenmesi sağlanmaktadır.
Sonuç olarak; bebeklerde göz çapaklanması görüldüğü takdirde mutlaka doktora başvurmalı ve doktorun reçete edeceği ilaçlar kullanılmalıdır.
Merhaba, bebeğim 3 aylık oldu ve gözlerinde çapaklanma sorunu yaşıyoruz. Bu sorunu doğal yollarla çözebilir miyiz? henüz doktora gitmedik ama anne sütünü önerdiler, anne sütü bebeklerin gözlerinde oluşan çapaklanmaya çözüm olur mu?
Merhabalar;
Henüz 1,5 aylık bebeğim var fakat gözlerinde çapaklanma oluyor sebebi nedir? alternatif tıp seçenekleri nelerdir ? böyle bir problemle karşılaşan varsa benimle iletişime geçebilir mi ?
yeni doğmuş bebeğimde göz çapaklanması oldu daha önce ğst komşumda da vardı bana anne sütü iyi gelir dedi bu doğru mudur ?
Bebeklerde göz çapaklanması nedenlerinden birisi de bebekleri çok sarıyorlar bence. Hava ve nem almıyor ki vücutları. Hem hassas vücuda sahipler, hem de hala kundaklama yapmaya devam ediliyor. Gözde çapaklanma olmasını önlemek için bebeğin vücudunu biraz nemlendirmesi gerekliyor fikrimce.